Google+ Followers

Thursday, February 24, 2011

KHURAFAT 2011 AVI/MEDIAFIRE

Sinopsis:)
Sinopsis
Khurafat mengisahkan perjanjian terlarang dan salah satu bentuk penyelewengan dalam aqidah Islam diantara manusia dan syaitan, sesuatu yang amat ditegah dalam agama suci kita. Tapi manusia tanpa mengira akibat .. membelakangkan Allah, disokong dengan nafsu dendam serakah akhirnya hanyut dengan bisikan syaitan. Kisah bermula dengan Johan, seorang pemuda yang bekerja sebagai Pembantu Hospital.


Sudah berkahwin dan mempunyai seorang isteri bernama Aishah. Pasangan ini diawal perkahwinan hidup aman dan bahagia namun tanpa disangka trauma melanda dipertangahan jalan. Mereka sering diganggu oleh lembaga aneh. Bermacam-macam usaha telah dilakukan namun gangguan itu tetap berterusan. Ini amat menakutkan mereka lebih-lebih lagi Johan. Kehadiran seorang perempuan tua misteri … ditambah dengan munculnya bekas teman wanita Johan bernama Anna yang bersiakp pelik dan menakutkan menambahkan lagi episod trauma paangan ini… Anna sentiasa menganggu Johan walaupun ketika Johan bersama Aishah. Ini menyebabkan Johan bertambah runsing. Tidak lama selepas itu Anna ditemui mati bunuh diri dengan mayatnya tergantung. Kematian Anna adalah kemuncaknya perkara-perkara aneh yang berlaku dalam hidup Johan. Bayangan Anna mula menganggu Johan mahupun Aishah.



Hidup Johan semakin tertekan. Setelah diasak pelbagai kejadian aneh akhirnya barulah terungkap segala misteri. Johan akhirnya akurdengan kesilapan silamnya… perbuatan Khurafat yang diamalkan kini menuntut haknya dan Johan terpaksa membayarnya dengan harga yang amat tinggi. Kesimpulannya Khurafat adalah satu amalan yang mengalih pergantungan manusia daripada Khalik (pencipta/Allah) kepada makhluk (yang dicipta). Di dalam Al-Quran terdapat beberapa ayat yang menyeru kepada pergantungan kepada Allah dan menolak kepercayaan terhadap yang selainnya bagi mendapat kebaikan dan menolak keburukan. Yang memberi segala kenikmatan dan keyakinan hanya Allah. KepadaNya seluruh makhluk bergantung. Akhirnya apakah kesudahan KHURAFAT?

MEDIAFIRE


SELAMAT MENONTON

Sunday, February 20, 2011

Mcm Mana Korg Tulis Blos Pnjg Mcm Karangan

Baru lps update blog ni agar nmpk menarik...
Ak da x tau nk taip apa da..
huhuhu
duk rumah mcm anak dara je ak rasa
punye bohsan...
ngadap komputer ngan tv kerja hari-harianku..
sandakan-mmg xde tmpat yg best
but ak suka ngan mknn seefood..
mcm2 ada kt cni..
mkn je krja ak..
wargh!!!
tensen gak bdn naek..
mcm ne ea korg ley tulis blog
panjang mcm karangan
ajar2 la aku
Blank...

Monday, February 14, 2011

Hari Ini Hari Apa!!!!


ckg:hari ni ari apa anak???
amin:hari isnin ckg
ckg:bln ari bln ari ni anak2
semua 14 Feb ckg..
ckg:(terkejut) then menanya kan: ada apa hari ni anak2??-menguji pelajarnya
pelajar berebut ckp: arie kekasih ckg...or kata laen valentineday ckg..
ckg:(start bg ceramah)anak2 tau hari ini adalah tidak digalakkn umat islam menyambutnya..haram hukumnya anak2...date2 NO NO no tau..
aiman:kenapa ckg??ce crite ce crite ckg
ckg:ianya tidak boley d sambut kerna Bersandarkan kepada hujah-hujah yang jelas para ulama telah merumuskan bahawa sambutan Hari Valentine adalah HARAM bagi seluruh umat Islam. Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”. faham2 anak2..
pelajar:faham ckg...
ckg:oleh itu mari kita semarakkan bulan MAULIDUR RASUL yang akan menjelang..
pelajar:baik lah ckh, kami akan ikut program sekolah iaitu berarak beramai2 nanti.
ckg:alhamdulillah,tamat la pelajar kita hari ni ye anak2.assalamualaikum...
pelajar:waalaikumsalam ckg dan terima kasih ckg..

hasil nukilan:
haziq afandi
14.2.2011
3.11 a.m



Saturday, February 12, 2011

SHISHA 400 LEBIH BAHAYA DARI ROKOK!!!


LONDON - Siapa cakap menghisap shisha tidak berbahaya? Kajian yang dilakukan kerjasama Department of Health and the Centre for Tobacco Control, termasuk fakta yang menyebutkan menghisap Shisha sama berbahayanya daripada menghisap merokok tembakau.

Menurut hasil penelitian, seperti dikutip dari BBC, masyarakat yang menghisap shisha atau tembakau herba akan berisiko mengalami peningkatan kadar karbon monoksida dalam badan. Hal itu disebabkan, dalam satu sesi menghisap shisha memiliki kecenderungan 4-5 kali lebih tinggi kandungan karbon monoksida dalam badan berbanding semasa menghisap tembakau. Tingginya kadar kabon monoksida ini nantinya berpotensi menyebabkan kerosakan otak dan keadaan tidak sedar.

Shisa merupakan rokok tradisional jazirah timur tengah, yang menggunakan ektrak buah pengganti tembakau yang dibakar menggunakan arang batu. Prosesnya menggunakan air sebagai penapis sehingga menyerap kadar nikotin yang masuk ke tubuh. Shisha juga berasal dari zaman Dinasti Mogul di india ada banyak nama panggilan Shisha ini seperti hookah, sheesha, okka, kalyan dan banyak lagi bergantung pada nama asal tempat tersebut...

kandungan ShiSha ialah Tembakau ,Sirap pekat dari buah-buahan dan lain-lain dan Arang. Shisha juga mempunyai kandungan yang sama dengan rokok "Tembakau" cuma yang membezakan dari segi penyediaan...jikalau rokok tembakau kena asapkan baru sedut manakala ShiSha tembakau diperam terlebih dahulu baru boleh disedut sampai kering....

Department of Health and the Centre for Tobacco Control mengatakan, begitu sukar untuk mengetahui seberapa besar karbon monoksida yang dihasilkan dari sebatang rokok hingga dapat dibezakan dengan merokok tembakau biasa.


Akan tetapi alat pengukur kadar karbon monoksida dalam tarikan nafas menunjukan anda bukan perokok kadar monoksida dalam darah hanya berkisar kurang dari 1%, perokok pasif mempunyai kadar monoksida dalam darah berkisar antara 20-40 ppm atau 2-4% dan untuk perokok berat, kadar monoksida dalam darah boleh mencapai 30-40 ppm, atau 5-7%. Sementara menurut hasil penelitian, para perokok shisa mempunyai kadar karbon monoksida dalam darah mencapai 40-70 ppm atau 8-12%.

Dr. Hilary Wareingm Pengarah Pusat Kerjasama Kawalan Tembakau berkata, dirinya begitu terkejut apabila mendengar keputusan kajian. "Mulut kita begitu terbuka terhadap tahap kerugian, tidak ada satupun kajian yang menunjukan keputusan mengejutkan daripada Shisha yang ternyata berbahaya bagi kesehatan," tukasnya.

Sementara itu, Paul Hooper, Regional Manager, Depertemen Kesihatan Kerajaan Inggeris menyatakan penemuan hasil kajian yang menyimpulkan shisa berbahaya bagi kesihatan akan menjadi isu besar. Bahkan untuk Individu yang menganggap Shihsa bukanlah kiraan merokok

Tren

Sebelum kajian dilakukan, Shisha merupakan kegemaran bagi warga keturunan Arab yang tinggal di Inggeris. Tidak hanya di Inggeris, konsumsi Shisha juga menjadi trend di negara-negara lain termasuk juga Indonesia serta masyarakat di Malaysia amnya kini menjadikan menghisap shisa sebagai satu kemestian apabila berjumpa dengan rakan-rakan. Setiap tempat-tempat makan serta tempat hiburan juga menawarkan Shisha praktikal dipenuhi pengunjung.

Namun, usai sosialisasi hasil penelitian dilakukan, sejumlah warga Inggeris mengaku terkejut. "Bila anda belum tahu tentang berita ini, tentu sangat berbahaya, jangan lakukan itu. Shisha tidak memiliki amaran berbahaya seperti yang diberikan pada merokok," ujar salah seorang perempuan muda.

Sementara itu, pemuda keturunan Pakistan juga merasa terkejut. Dia tidak menyangka, konsumsi Shisha begitu berbahaya. "Jika ibu saya tahu, saya menghisap Shisha. Dia secara serius tidak akan membenarkan saya mengisapnya, sama halnya saya dilarang merokok tembakau," tutur si pemuda.

Kesalahan utama dari konsumsi Shisha adalah miskonsepsi. Sebelum dilakukan penelitian, mengisap Shisha tidaklah berbahaya. Namun, fakta-fakta yang ditemui dalam kajian mengubah itu semua. "Kami telah menjumpai fakta di mana satu sesi Shisha - menghabiskan 10 mg ektrak buah tembakau untuk 30 minit-dapat meningkatkan kadar karbon monoksida 4-5 kali berbanding merokok," tutur Wareing.Yang lebih buruk, ujarnya, menghisap Shisha 400-450 kali boleh membahayakan kesihatan berbanding merokok tembakau.

Pro-Kontra

Beberapa kalangan di Inggeris mengaku memilih berfikir dua kali untuk menghisap Shisha usai mengetahui hasil kajian tentang Shisha. "Anda tahu, anda boleh mati kerana merokok, tapi anda tidak pernah tahu anda akan mati kerana Shisa," ujar salah satu perokok Shisha di Sebuah Kafe khusus Shisa di London. Untuk memperjelas Penemuan tersebut, dia memilih untuk segera ke rumah dan mencari tahu.

Meskipun begitu, tidak semua warga di Inggeris mempunyai pandangan yang sama berkaitan hasil kajian tentang Shisha. Akram contohnya, pemuda berusia 27 tahun ini mempunyai pandangan berbeza. "Memang semua ada resikonya, tapi semua bergantung saat mengkonsumsi, dan fakta-fakta yang boleh saya lihat menyimpulkan bahawa merokok Shisa tidak sama dengan merokok biasa," tukasnya.

Pendapat lain juga diungkapkan Aktivis Kesihatan NHS Stop Smoking di Leicester, Qasim Choudry. Menurutnya, berkongsi paip hisap Shisha dipercayai menyebabkan jangkitan. "Begitu banyak risiko penyebab TBC, Hepes dan jangkitan lain sebagai akibat pelbagai paip Shisha," ujarnya.

Dia juga menjelaskan, perkembangan selesema babi yang menjadi perbincangan hangat saat ini mungkin tidak mempunyai hubungan langsung. Akan tetapi dia meramalkan bila gaya hidup masyarakat tidak higienis termasuk berkongsi paip hisap Shisha akan membolehkan selesema babi menjadi sebahagian dari akibat buruk menghisap Shisha.

Meskipun begitu, Dr Warein merasa lebih tepat apabila masyarakat sendiri yang memilih untuk mencerna maklumat berkaitan bahaya Shisha. Pendapat yang sama juga disampaikan Paul Hooper daripada Jabatan Kerajaan Inggeris. Dia menyatakan hingga saat ini pihaknya berusaha keras untuk mencari cara bagaimana memberikan mesej yang tepat kepada masyarakat bahawa menghisap shisa itu berbahaya. "Tapi pertanyaanya, apakah anda akan memberikan label pada tembakau dan paip hisap Shisha? Itu tidak semudah memberikan label dari sebungkus merokok," katanya.

Jadi,insaf2 r shisha2 ni kawan...

Tuesday, February 8, 2011

PENTING KAWAN SE ISLAM KU


Peringatan Kepada Kawan2 ku
* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

HARI KEKASIH

“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Mereka tidak lain hanyalah mengikuti prasangka belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta (terhadap Allah).”
(Surah Al-An’am : 116)

"VALENTINE" adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!! Jadi.. mengapa kita ingin menyambut Hari Valentine ini kerana hari itu adalah hari jatuhnya kerajaan Islam kita di Sepanyol.


Muda


Lirik Baru Muda-Hujan
Tamatlah zaman persekolahan
Masih dihantui memori
Waktu kecil waktu yang gemilang
Oh Tuhan ku tak mahu pergi

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua melangkah ke depan
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya

Tak lupa pelbagai peristiwa
Waktu pergi mengaji
Ponteng kerana ku macam tak biasa
Hoo..oo..

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua melangkah ke depan
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya


haziqloveone.blogspot.com

Saturday, February 5, 2011

Teringat Macam2 Time Cuty Ni


Sejak cuty ni byk pulak
aq ingat time dulu2 punya crita
xtau napa..
kot aku usha2 blk folder pic2 aku
terkenang, time kumpul ngan kwn2,
kerja,byk lagi r..
ketawa sorang2..
hahahaha
ntah npa rajin lak aku
nk update blog.
purple jadi tema kaler aku kali ni
hahhaha
febret kaler aku gak ni..
cuty sem kali ni trasa lama pulak
dok umah ja bha...
aduy..
ujan x henti2, mcm mana nk
jalan2 ke Kota Kinabalu ni
ades..
line pun susah nk ada
lagi2 celcom..
huhu,dugaan2..
Pic Ni Time Sebelum
Ckg kitaowg pindah
...huhuhuhu...